Ny ranking EU:s Israelpolitik – SD i topp och V i botten

EU Israel ranking

Omröstning i EU-parlamentet. (Foto: Jean-Francois BADIAS/AP)

Av Jacob Zetterman | 28 april 2023 | Tidningen Dagen

“Det är alla EU-medborgares rättighet att känna till hur deras nationella partier röstar i frågor som rör Israel”, säger Tomas Sandell

Med hjälp av ett researchföretag har de studerat hur man röstat i frågor som berör Israel mellan åren 2019 till 2022 och utifrån det har man poängsatt varje parti från 0 till 100. Organisationen som ligger bakom undersökningen har själva en uttalad positiv inställning till Israel och syftet med deras lobbyarbetet är att förbättra relationen mellan EU och Israel.

SD i toppen

Själva listan toppas av det tyska Deutsche Zentrumspartei som röstat “Israelvänligt” i alla omröstningar och fick därför maximala 100 poäng. Partiet agerar fristående i EU-parlamentet och klassas som ett kristet socialkonservativt parti. De flesta partier som finns med uppe i toppen är högerpartier, varav ett flertal nationalistiska. Sverigedemokraterna kommer exempelvis på plats 8 med 92,6 poäng, vilket enligt detta rankingsystem gör dem till det svenska parti i EUparlamentet som oftast röstat på det sätt som “European coalition for Israel” önskat. Även Kristdemokraterna får höga poäng och landar på 13:e plats på listan. Noterbart är att de ligger i topp inom den kristdemokratiska partigruppen EPP. Även Moderaterna låg betydligt högre i denna ranking än övriga svenska partier.

Vänstern i botten

På botten av listan återfinns det spanska Vänsterpartiet Podemos som fick 0 poäng. Att det är skillnad på höger och vänster i EUparlamentet i frågor som berör Israel är uppenbart då alla partier nederst i denna lista tillhör yttervänsterns partigrupp. Vänsterpartiet fick i denna ranking 3,7 poäng och hamnar på tionde plats nedifrån, vilket gör dem till ett av de minst Israelvänliga partierna i EU. Även S och MP fick skralt med poäng. 198 partier finns invalda i EU-parlamentet och både C och L landade i mitten av denna långa lista över hur man röstat i frågor som berör Israel. Studien går inte igenom exakt vilka frågor man tittat på, men liknande kvantitativa undersökningar har gjorts tidigare, exempelvis inför förra EU-valet då Dagens Nyheter avslöjade att KD:s Lars Adaktusson röstat emot abort i 22 fall utan att gå in närmare på vad fallen handlade om eller hur han själv resonerat. Hans egen förklaring var att han ansåg att abortfrågan ska avgöras nationellt, inte att han var emot abort.

Hårda fakta

I den här nya undersökningen om Israel gick det att se betydliga skillnader mellan olika länder. Irland och Spanien var två länder som sällan röstade Israelvänligt, medan Polen, Italien, Bulgarien och Ungern var de länder som ofta gav Israel sitt stöd. – Själva idén med den här studien är inte att förklara varför partierna röstar på ett visst sätt, utan att helt enkelt presentera hårda fakta, säger Tomas Sandell, direktor på ”European coalition for Israel”, via ett pressmeddelande.

Han menar att den här typen av undersökningar bör vara av intresse för alla EU-länder. – Det är alla EU-medborgares rättighet att känna till hur deras nationella partier röstar i frågor som rör Israel. Det här bidrar inte bara till att göra debatten mer informativ och bättre, utan stärker också EU:s deltagande demokrati. Tanken är att det här ska bli en återkommande undersökning om hur EU-parlamentet röstar. Nästa år är det EU-val och då kommer ett helt nytt parlament att röstas fram.

Read the original article here: https://www.dagen.se/nyheter/2023/04/28/ny-ranking-eus-israelpolitik-sd-i-topp-och-v-i-botten/